Έρευνα του αμερικανικού Πανεπιστημίου Γουέικ Φόρεστ του Ουίνστον-Σάλεμ στη Βόρεια Καρολίνα απέδειξε ότι μία μέτρια κατανάλωση κρασιού μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ στα άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών.
Για την έρευνα αυτή παρακολουθούνταν συνολικά 3.069 άνθρωποι 75 ετών για περίοδο μεγαλύτερη των έξι μηνών. Από τους εξεταζόμενους είχε ζητηθεί να σημειώνουν με ακρίβεια τις ποσότητες οινοπνευματωδών ποτών που καταναλώνουν. Σύμφωνα με την Κέισι Σινκ, μία από τους συντάκτες της έρευνας, τα άτομα αυτά χωρίστηκαν στη συνέχεια σε 4 κατηγορίες: α) πλήρης αποχή από τα οινοπνευματώδη ποτά, β) ένα ως επτά ποτήρια οινοπνευματωδών ποτών την εβδομάδα, γ) οκτώ ως δεκατέσσερα ποτήρια εβδομαδιαίως και δ) περισσότερα από δεκατέσσερα ποτήρια την εβδομάδα. Ύστερα από έξι μήνες, διαπιστώθηκε ότι μεταξύ αυτών που κατανάλωναν ένα ή δύο ποτήρια οινοπνευματωδών ποτών, κυρίως κρασιού, ημερησίως, ο κίνδυνος εμφάνισης Αλτσχάιμερ ήταν μειωμένος κατά 37%. Επιπλέον, μεταξύ αυτών που παρουσίαζαν ήδη ελαφρά προβλήματα μνήμης και κατανάλωναν περισσότερα από 14 ποτήρια την εβδομάδα, ο κίνδυνος εμφάνισης Αλτσχάιμερ ήταν έως και δύο φορές μεγαλύτερος από ό, τι μεταξύ αυτών που απείχαν από οποιοδήποτε οινοπνευματώδες ποτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου